narhvalen.dk download
login

Hajer lokkes til at angribe mennesker

At dykke med hajer er den hurtigst voksende turistattraktion i Sydafrika. Men industrien lokker hajerne til at angribe mennesker
For nogen er det det værst tænkelige mareridt. For vovehalse et livsbekræftende eventyr. At dykke med hajer er en af de hurtigst voksende turistattraktioner i Sydafrika i øjeblikket. Men haj-dyk er livsfarlige, og tallene viser, at angrebene på mennesker er øget kraftigt de sidste par år.

- Hajer kan ikke lide at spise mennesker, men nogle gange bliver de nysgerrige og bruger tænderne for at undersøge os nærmere, siger dykkerinstruktør Kim McLean, som arrangerer de mange populære haj-dyk ud for Cape Town.
I Sydafrika koster et dyk cirka 1400 kroner. Men så sætter man til gengæld også liv og lemmer på spil. Ved hjælp af fiskeolie blandet med blod bliver hajerne lokket tæt på burene med mennesker i. Men kritikere mener, at det er lokkemaden, som har fået hajerne til at betragte mennesker som bytte for deres frygtindgydende gab.
De lokkes til kysterne

Det kan livredderen Achmat Hassiem tale med om. I august blev han angrebet af en haj ud for Sunrise Beach.
- Hajen havde mit ben i munden, og jeg tænkte; enten drukner jeg, eller også bliver jeg spist levende. Jeg sparkede hajen i munden med mit andet ben, og så lykkedes mig til sidst at komme fri, siger han til Sky News.
Achmat Hassiem er overbevist om, at hajerne lokkes til kysterne på grund af de mange turistdyk.

- Der må klart være en sammenhæng med, at hajerne kommer tættere og tættere på strandene i jagten på mad, siger han i et interview til Sky News.
Gennem de sidste fire år er 13 hajangreb blevet registreret langs kysten ved Sydafrika. Myndighederne antager, at der siden 1990'erne i gennemsnit sker et hajangreb om året.

narhvalen.dk download